Wednesday, July 31, 2013

keguguran # part 2

+28.07.13+

keesokan pagi, saya bersiap untuk pergi ke hospital Pontian. sebelum pergi ke hospital suami saya tanam lah bungkusan malam tadi..sempat juga dia buka bungkusan tu sebelum tanam...

sampai je ke hospital..sy terus masuk ke satu bilik..nurse amik darah..kemudian doktor check  dan scan..masa doktor check tu, dia ada masuk kan sesuatu di bawah dan mmg bab2 ni saya tak suka lah..sebab sakit kan..then bila di scan...hasilnya seperti di bawah...


doktor kata sepatutnya saya bawa pad yg ada mcm daging or perut ikan tu..kasi tunjuk kat dia.tp masalahnya suami saya dah tanam..cuma saya boleh ceritakan lah bentuk n keadaan dia macam mana. so, doktor pon bagi tahu yang da compelte miscarriage n empty uterus pada laporan..tp dalam hasil scan tu, saya nampak macam de bentuk kantung bb lg...tapi saya tak tertanya lah plak kan..sebab nurse saya kata kalau dia da gugur akan keluar mcm bentuk bulat iaitu kantung bb. erm tapi tak delah plak kan... 

erm, tapi bila petang tu,, masa sy buang air kecil...ada sesuatu yang keluar..saya terkejut dan kagum seketika dengan ciptaan Allah. sesuatu yg bulat keluar...iaitu kantung baby. orang yang pertama saya tunjuk ialah mak sy kemudian suami saya.


Mak pun baru pertama kali lihat. walaupun dulu dia pernah gugur..dia tak pernah pon nampak kantung bb macam tu..memang kecil lg..suami saya pon tanamlah di tempat yang sama. saya tak sangka..bila saya rasa baby saya dah tak de..rupanya dia masih ada bersama saya lagi..dia kasi sy peluang utk lihat rupa bentuknya..saya keguguran masa kandungan berusia 2 bulan.

bukan rezeki saya..tapi syukur alhamdulilah..Allah hadirkan saya perasaan indah dan gembira dengan kehadiran bb kedua ni..tapi tak pelah saya yakin..Allah akan beri saya rezeki lg.

6 comments:

  1. subhanallah bestnye dpt tgk real.. kte x merasa sbb doc operate.. lupa lak nk tya doc buat ape ngn janin kte tu.. huhu

    ReplyDelete
  2. rasa doc tanam tak? mak kite pon kagum. dia cakap cantik bentuk dia. mcm bentuk batu kilat2 time mak kite main kecik2 dulu..hee

    ReplyDelete
  3. hai sis. cx first time dtg ni. kes kite serupa. cx skrg supposed to be 3 month tp scan just 6weeks. so threatened miscarriage. skrg tgh sakit pinggang mcm senggugut. maybe baby nk turun. cx redha da. tp risau kalo2 baby turun hari ni. hurm. any suggestion?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai sis...mudah2n now da good news

      Delete
  4. Takziah diucapkan.

    Same here.

    Kitepon dah keluar ketulan darah macam perut ikan.

    Tapi kantungnya tiada.

    Ini miscarriage yg.kedua.

    Pada mulanya just bleeding sedikit.

    Refer hospital untuk sahkan gugurbor not.

    Dr buat VE -cek jalan.
    Kata dr..jln tak bukak pon..so..harapan mmg ada 50-50.

    Kena rehat n makan makanan berkhasiat.

    Malam..macam biasa..tiba2 takda sakit..takde sign..rasa kluar ketulan.

    Cek2 memang pon..darah berketul.

    Ada 2. Yg mcm janin saiz 1 cm dan yg bergumpal mcm uri.

    Sarung takda. Then saya pujuk hati supya positif je.yakij ada hikmah. Atas aa yg berlaku.

    Allah dah tak izinkan..Redha je lah.
    Memamg jauh disudut hati masih bersisa rasa kesal dan sedih..tetapi siapa lah kita nak.mempersoalkan takdir Allah.

    Apa yg Allah tetapkan..pasti yg terbaik untuk kita.

    Hari isnin 30 jun ni..Appoinmnt dgn pakar.
    InsyaAllah..nak refer gak kes ni sebab kenapa rahim saya tak kuat.

    Terima.kasih berkongsi rasa suka dan duka..

    Salam kenal
    Che'pah
    www.latifahsuleiman.blogspot.com


    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2...apa yang Allah dah rancang adalah yg terbaik

      Delete